22-08-24

Bereid uw werkplaats voor op de nieuwe regels rondom TPMS-truck

Sinds 6 juli dit jaar zijn nieuwe vrachtwagens, bestelwagens, bussen en trailers met een maximum gewicht van meer dan 3500kg verplicht om uitgerust te zijn met een TPMS-systeem. Met het Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) wordt de bandenspanning - via elektronische sensoren – geregistreerd en wordt er automatisch een melding naar het dashboard gestuurd zodra de druk van de band(en) onder een bepaald niveau daalt. Dit bevordert de veiligheid van de weggebruiker, vermindert het brandstofverbruik en bandslijtage. Dit alles is uiteraard ook van positieve invloed op het milieu. 

Als bandenspecialist betekent de verplichting van TPMS in zware voertuigen dat u hier in de toekomst steeds vaker mee te maken zult krijgen. Om u te helpen bij deze overgang en uw werk efficiënter te maken introduceren wij het TPMS-truck assortiment

Voor een goed werkend TPMS-systeem zijn een aantal producten nodig die met elkaar communiceren, namelijk een diagnosetool, een power converter, sensoren en ventielen.

Diagnosetool en power converter
Net als bij het programmeren en uitlezen van TPMS bij personenwagens, is er ook voor truck een diagnosetool nodig. 

Indien u al in bezit bent van de Ateq VT57 tool voor personenwagens dan is er een upgrade voor vrachtwagens beschikbaar. 

Voor klanten die enkel een diagnosetool voor zware voertuigen nodig hebben is de Hamaton TPMS VT Truck 2.0 diagnosetool vanaf nu bij ons verkrijgbaar. Deze tool is uitermate geschikt voor vrachtwagens, bussen, trailers en lichte bedrijfswagens en kan gemakkelijk sensoren uitlezen – zelfs in dubbele wielen – tot wel 22 wielen. De VT Truck 2.0 biedt met een wereldwijde database tevens de mogelijkheid om aftermarket sensoren te programmeren. 

De diagnosetool wordt standaard geleverd inclusief de Ateq Power Converter. Het is noodzakelijk om deze converter te gebruiken zodra de tool wordt aangesloten op de ECU van de vrachtwagen, omdat de ECU werkt op 24 volt en de diagnosetool slechts op 12 volt. De Ateq Power Converter is uiteraard ook los verkrijgbaar bij REMA TIP TOP.

Sensoren en ventielen
De indicatie van de bandenspanning wordt via een combinatie van sensoren en ventielen doorgestuurd naar de diagnosetool. Het ventiel wordt bevestigd aan de velg en de sensor wordt bevestigd aan het ventiel. 

Met de Hamaton TPMS EU-PRO truck 1.0 sensor hebben wij een ideale, veelzijdige sensor in ons assortiment opgenomen die gebruikt kan worden bij diverse truck, bus en trailer merken. Het voordeel hiervan is dat u slechts één type sensor op voorraad hoeft te hebben. Belangrijk is dat deze tevens programmeerbaar is wanneer de band op druk staat. De sensor is dus niet gelocked! 

Voor deze sensor hebben wij een uitgebreid aanbod van hoogwaardige ventielen toegevoegd aan ons assortiment. 

Bent u benieuwd naar het complete sensor dekkingsoverzicht van de merken trucks en trailers die u kunt programmeren? Dit is hier te downloaden.

Wij wensen u de komende tijd veel succes toe met de integratie van TPMS-systemen voor zware voertuigen!

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog vragen over het TPMS-truck assortiment? Neem dan contact op met uw accountmanager of onze verkoopbinnendienst. 

Voor Nederland bel +31 (0)26 75 08 383 of mail naar info@rema-tiptop.nl. Voor België bel +32 (0) 380 83 307 of mail naar info@rema-tiptop.be. Of kijk op onze websites www.rema-tiptop.nl en www.rema-tiptop.be.